Nieuwe kunstvormen: combineer traditioneel met modern

Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat zich ook steeds weer nieuwe kunstvormen ontwikkelen. Door traditionele kunstvormen met moderne technologieën te combineren, ontstaan nog meer originele nieuwe kunstvormen. In dit artikel vind je een aantal voorbeelden.

3D-printer

Een groep Antwerpse kunstenaars experimenteert onder de naam Project Drei D met een combinatie tussen 3D printen en beeldende kunst. Elf Antwerpse kunstenaars werken mee aan het project van de 3D Print Factory en stelden hun werken 3 dagen lang tentoon. Deze kunstvorm lijkt voor de hobbykunstenaar nog ver weg. Naast dat er een (dure) 3D-printer nodig is om deze kunstvorm toe te passen, is er ook nog eens kennis van de software van deze 3D-printer nodig. Hieronder een beoordeling van de consumentenbond over een 3D-printer voor de consument.

Sculpturen van foto’s

Een combinatie van kunstvormen die eenvoudiger uit te voeren is, is het maken van sculpturen van foto’s. De Australische kunstenares Justine Khamara maakt met behulp van portretten indrukwekkende sculpturen. De foto’s drukt ze af op stevig papier in groot formaat, waarna de foto’s worden versneden tot lange repen, stroken of cirkels. Met behulp van het versneden papier wordt vervolgens een sculptuur gemaakt. Soms is het onderwerp van de foto nog goed zichtbaar, in andere gevallen is slechts nog zichtbaar dat er iets op het papier staat.

Dankzij online drukkerijen is het voor iedereen mogelijk om zelf een foto af te laten drukken op stevig papier, om er vervolgens een sculptuur van te maken. Iedereen kan dus zelf met deze nieuwe kunstvorm experimenteren, net als bij de foto hieronder.

foto-2-620x753

Comments are closed.