Beeldhouwen met hout

nede_ beelden hout_ schelp van houtDe meeste mensen denken bij beeldhouwen aan het maken van een beeld in verschillende soorten steen. Een andere mogelijkheid is om een beeld te maken met behulp van hout, dit kan iedereen eenvoudig thuis maken. Eén van de populairste onderwerpen in de moderne kunst zijn dieren, ook voor beeldhouwen met hout zijn dieren een erg geschikt onderwerp. Maar voor dat je aan de slag kunt, is het in huis halen van de juiste spullen van groot belang.

Soort hout

Voordat je kunt beginnen, is het belangrijk om de juiste soort hout uit te kiezen. Voor beginnende beeldhouwers zijn hout van de linde, populier of wilg het meest geschikt. Meer ervaren beeldhouwers kunnen kiezen uit een breed scala aan houtsoorten, zoals hout van de berk, de eik of de iep.

Gereedschap

Wanneer je gaat beeldhouwen in hout, heb je ander gereedschap nodig dan wanneer je gebruik maakt van steen. Zo is een guts erg belangrijk bij het beeldhouwen in hout, dit is een beitel waarvan de schede rond is gemaakt. Daarnaast zijn ook een handzaag, rasp en schuurpapier van belang.

Aan de slag

nede_ beelden hout_ houten beeld van lang mensfiguur

Als je alles in huis hebt gehaald, is het vervolgens tijd om aan de slag te gaan. Omdat dieren een populair onderwerp zijn, nemen we dat ook hier als voorbeeld. Het is in hout lastig om de details van een dier na te maken, probeer daarom te focussen op bepaalde eigenschappen van het dier. Zo wordt een haas vaak geassocieerd met snelheid en rennen. Daarom moet het beeld beweging suggereren. In het filmpje is te zien hoe dit gedaan kan worden.

Andere figuren

Ben je tevreden met het resultaat en wil je naast een dier eens iets anders proberen? Probeer dan eens een schelpvorm of een mens te beeldhouwen uit hout. Veel succes!

Comments are closed.