Schilderen

Wanneer je wilt schilderen, moet je met een aantal dingen rekening houden. Eén daarvan is het materiaal dat je gaat gebruiken. Er zijn verschillende soorten verf en doek. Lees hieronder een aantal handige tips als je een schilderij wilt maken.

 Waterverf

Waterverf of aquarelverf is misschien wel de bekendste soort, maar is niet voor iedereen even gemakkelijk te gebruiken. De basistechniek houdt in dat je eerst de vage kleuren aanbrengt met sterk verdunde verf. Dit laat je vervolgens drogen, waar na de sterkere kleuren worden aangebracht. Doe dit alles wel voorzichtig, want fouten herstellen is bijna onmogelijk met deze techniek. Er zijn verschillende technieken mogelijk. Zo kun je ervoor kiezen het hele doek op te vullen, maar je kunt ook stukken open laten.

Olieverf

Deze verfsoort bestaat uit een mengsel van pigment in de vorm van een zeer fijn gekleurd poeder. Dit wordt gebonden door een plantaardige drogende olie. Wanneer je deze verfsoort gebruikt, moet je met een aantal dingen goed rekening houden. Ten eerste kun je zowel dekkend als transparant schilderen. De verf kan in dunne en gladde lagen worden aangebracht, maar ook met meer volume. De verf droogt erg langzaam, dus houd goed rekening met de opzet van je schilderij.

Acrylverf

Acrylverf is een veelgebruikte verfsoort. Het heeft een aantal voor- en nadelen. Een voordeel is dat het goedkoper is dan olieverf. Ook droogt het snel en vaak is het resultaat niet van dat van olieverf te onderscheiden. Nadeel is dat het zo snel droogt, dat je niet heel erg rustig kunt werken. Toch zijn er meer voor- dan nadelen.  Het is dan ook aan te raden eerst acrylverf te proberen, voor er wordt overgegaan op olieverf. Lukt het op acryl niet, dan zal het met op olieverf niet lukken. Een praktische tip die vaak van toepassing zal zijn: om een blauwe lucht te krijgen op je doek, meng je Pruissisch blauw en phthaloblauw. Hierdoor krijg je een neutrale kleur blauw.

Meer over schildertechnieken

 

← Terug