Beeldhouwen

Beeldhouwen is voor veel mensen een onbekende discipline. Waar de meeste mensen nog wel eens een schilderkwast of –penceel in de hand hebben gehad, zijn er niet zo veel mensen met ervaring met beeldhouwen. Het is dan ook geen eenvoudige bezigheid. Er zijn een hoop zaken die van belang zijn. Hieronder een overzicht met een aantal tips.

Hoe je het ook wendt of keert, beeldhouwen begint met een steen. De beeldhouwstenen liggen dan ook letterlijk aan de basis voor een goed beeld. Elke soort steen heeft een eigen karakter, textuur, tekening en deze eigenschappen zijn in hoge mate bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Maar er is meer.`

Steensoorten

Het begint allemaal met idee. Dit idee moet natuurlijk uitgewerkt worden met de optimale steen voor dat idee. Hierdoor kun je jouw idee zo optimaal mogelijk uitvoeren. Een ideale steensoort voor beginners is de Braziliaanse speksteen. Dit is een zachte soort met een mooie honingachtige kleur.  Albast is ook een fraaie steen. Deze transparante variant is er in diverse soorten. Ook heb je een Iraanse serpentijn, een donkergroene steen die goed bewerkbaar is. De Indiase variant is rood van pleur en lijkt op de Iraanse.

Materialen

Buiten een goede steen is natuurlijk ook je materiaal van groot belang. Zo heb je beitels in verschillende soorten en maten. Voorbeelden zijn de spitsbeitel, tandbeitel, vlakbeitel, letterbeitel, rondeelbeitel, vuisten, raspen, veilen, schuurmiddelen en polijstwas. Al deze materialen zijn ook nog eens in verschillende soorten te krijgen.

Cursus

Misschien wel de belangrijkste tip als je gaat beeldhouwen, is om een beginnerscursus te nemen. Zonder uitleg van een deskundige zul je snel vastlopen en weinig resultaat boeken. Om plezier in het beeldhouwen te hebben en houden is dat natuurlijk wel belangrijk! Zorg dus voor een goede cursus bij een ervaren beeldhouwer. Hierdoor heb je meer plezier in deze mooie hobby en zul je zien dat je snel vooruitgang boekt!

Materialen

← Terug