Nederlandse ontwerpers leren vak in buitenland

Nederlandse ontwerpers trekken massaal naar het buitenland om daar de oude ambachten te leren. Dat meldt de Volkskrant. De krant publiceert op haar website een artikel met daarin een aantal voorbeelden uit de praktijk.

Het ‘kunstje’ wordt vaak in exotische landen geleerd en dan in Nederland voor duizenden euro’s verkocht. Het heeft iets ongemakkelijks, maar van eenrichtingsverkeer is volgens ontwerpster Judith van den Boom zeker geen sprake. Haar collega-ontwerper Arian Brekveld reisde in het voorjaar naar Vietnam om zich te laten bijscholen. “Daar werken ze met technieken en materialen die wij hier helemaal niet kennen of kunnen”, tekent de krant op uit zijn mond. In het Aziatische land leerde hij met een lokale houtwerker dienbladen vervaardigen, salontafels maken en kandelaars uit meerdere lagen hout opbouwen. Met een keramist ontwikkelde de Rotterdammer een serie vazen van gekleurde klei. Deze serie was tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven te zien tijdens een expositie.

Ook Judith van den Boom is naar het buitenland geweest en verdient geld met wat ze daar heeft geleerd. Maar het is geen eenrichtingsverkeer volgens haar. Ze leerden de ambachtslieden daar eigentijdse producten te maken waar meer vraag naar is. Op die manier hoopt ze de mensen daar te helpen. Ze zegt ook aanknopingspunten te bieden om te inoveren en experimenten en daarnaast is ze bezig een uitwisselingsprogramma op te zetten waarbij Chinezen een werkbezoek brengen aan Nederland.

Comments are closed.